Fotbolltransfers

Fotbolltransfers ⚽

Varje sommar byts det hundratals miljoner dollar när världens bästa fotbollsklubbar tävlar om de bästa spelarna för de kommande säsongerna. Men vad är egentligen en fotbolltransfer och hur fungerar dessa?

Varför skulle jag bry mig om Fotbolltransfers?

Det är galet mycket pengar i fotbolltransfers. Den brasilianske superstjärnan Neymar flyttade nyligen från Barcelona till Paris Saint-Germain för 222 miljoner euro. Detta är mer än dubbelt så mycket som det tidigare rekordet som låg på 105 miljoner euro, betalat för den franske spelaren Paul Pogba. Och det sattes först förra året. Det finns inget tak för hur mycket ett lag kan spendera på spelare vid en fotbolltransfer.

Vad är en Fotbolltransfer?

fotbolltransfers

Fotboll är en global marknadsplats och toppspelare flyttar hela tiden. David Beckham, till exempel, spelade för klubbar i Storbritannien, Spanien, USA, Italien och Frankrike under sin karriär. Professionella spelare tecknar kontrakt med klubbar för en viss tid på upp till fem år.

Om en spelare går över innan deras kontrakt löper ut betalar den nya klubben ersättning till den gamla. Detta är känt som en transfer avgift.

När sker en Fotbolltransfer?

fotbolltransfersFotbolltransfers sker två gånger varje år då klubbar kan välja att köpa in utländska spelare, samma gäller för Sverige fotboll. Detta kallas transferfönstret. Det längsta transferfönstret sker mellan säsongerna och det kortare sker under mitten av säsongen. I flertals europeiska länder så har man valt att stänga transferfönstret den 31 Aug.

Är detta allt?

Nej. Spelaren, deras agent, klubben och alla deras advokater måste slå ut ett nytt kontrakt. Detta inkluderar information om löner och bonusar, såsom inloggnings- och lojalitets bonusar. Spelare genomgår också medicinska undersökningar för att kontrollera att de är i form att spela. Om detta avslöjar tidigare oupptäckta skador kan det påverka storleken på övergångssumman vid fotbolltransfern.

De dyraste fotbolltransfers 💎

 RankningSpelareSäljare KöpareFotbolltransfer kostnad (i Miljoner Pund)
 1 Cristiano Ronaldo Manchester United Real Madrid 80.0
 2 Zlatan Ibrahimovic Inter Milan Barcelona 60.7
 3 Kaka AC Milan Real Madrid 56.1
 4 Zinedine Zindane Juventus Real Madrid 43.0
 5 Luis Figo Barcelona Real Madrid 37.0

Vad är kostnadsfria fotbolltransfers?

Om ett lag som vill sälja en spelare väljer att inte förhandla om spelarens fotbolltransfer summa och vill låta dem gå utan någon kostnad, så kan de göra en så kallad kostnadsfri fotbolltransfer. Denna typ av fotbolltransfer tillåter en klubb som vill sälja en fotbollsspelare att överföra denna spelare utan någon kostnad eller kompensation.

Olika fotbollslag kan även välja att markera fotbollsspelare som fria överföringar efter att deras kontrakt har löpt ut, exakt som de hade gjort vi en fria agent. Möjligheten till fria fotbolltransfers blev möjliggjort efter Bosman fallet.

Vad är Bosman-domen?

fotbolltransfersJean-Marc Bosman var en välkänd spelare för fotbollsklubben RFC Liege när han efter slutet av sitt kontrakt i 1990 valde att gå vidare till en annan fotbollsklubb. Han ville då få en förflyttning till den franska klubben Dunkerque, men då klubben inte vilja möta RFC Lieges fotbolltransfers krav, så blev det ingen affär gjord. Det som skede var att Bosmans lön sänktes med hela 70 procent eftersom han då inte längre var en registrerad första lagspelare. Han valde då att ta sitt fall till EU domstolen i Luxemburg. Han stämde där sina belgiska arbetsgivare för handelsbegränsning.

Det fattades då ett beslut i 1995 ett beslut om så kallad fri rörlighet för professionella fotbollsspelare med restriktioner för spelare inom EU när det kom till att betala övergångs avgifter för spelare utan kontrakt. I England har det funnits så kallade tribunaler sedan år 1981 och dessa använts fortfarande vid dessa tillfällen när det gäller spelare under 24 år, men detta togs dock bort när konceptet om fria agenter kom i spel inom fotboll.

Ändrade Bosman domen något annat?

I takt med Bosman domen så var det inte enbart fotbolltransfers som blev påverkade, utan andra restriktioner kom även i kraft när det kom till fotboll i EU. Det har alltid existerat en så kallad ”tre-plus-två regel” men i takt med Bosman domen så blev lag förhindrade att använda sig utav mer än tre st utländska fotbollsspelare i en kontinental trupp och de måste samtidigt använda sig utav  minst två spelare som kommer ifrån klubbens egna ungdomsled.

Detta drabbade engelska klubbar ganska så hårt då spelare från Skottland och Wales skulle ses som utländska spelare. När Bosman domen föll så var sidorna fria för så många EU spelare, men när den väl kom i kraft så gällde detta enbart spelare utanför EU.

Fotbollslån ⚖️

fotbolltransfersUtöver fotbolltransfers så kan även en fotbollsspelare bli utlånad till ett annat lag. Detta är något du regelbundet kan läsa om hos fotbollskanalen. När en fotbollsspelare blir utlånad så innebär det att han tillfälligt kommer att spela för ett lag han i det nuläget inte har något kontrakt med. Det lag som spelaren lånas ut till behöver inte betala någon summa till det lag som spelaren lånas ut till.

Istället är de enbart skyldiga till att betala spelarens lön under den tid som han är utlånad. Utlåning av spelare sker regelbundet mellan större fotbollsklubbar, oftast yngre spelare som inte är inkluderar i klubbens startelva. utlåningen sker oftast till mindre fotbollslag så att spelare både får en värde fylld speltid och samtidigt erfarenhet.

Vilka är transfers reglerna för varje fotbollsliga?

Merparten av fotbollsligor har samma regler när det kommer till fotbolltransfers. Det finns dock skillnader mellan varje liga i världen som gör deras fotbolltransfers unika. Här nedan hittar du några av de reglerna för de största fotbollsligor i världen.

Engelska Premier League (EPL)

När det kommer till engelska premier league så kan man säga att deras fotbolltransfers fönster är ganska så robust, den är ungefär 2 månader långt, mellan månaderna Juli och September. Inom det fönstret så kan nya fotbollstalanger hitta nya talanger till sina klubbar. Allt skickas inom FIFAs överföringssystem så är utformat för att påskynda internationella fotbolltransfers.

Något som är unikt med Premier Leagues fotbolltransfers är att spelare internationellt först måste få ett arbetstillstånd innan de kan börja spela i England. Den här processen kan dock förlänga den tid som behövs för en fotbolltransfers, men tur nog har den brittiska regeringen avsatt en panel för att påskynda hela denna processen.

⚽La Liga

Den största skillnaden mellan överföringsprocessen hos den brittiska ligan Premier League och den spanska La Liga är att La Liga använder sig utav en La Liga manager som sin så kallade programvara. Denna manager agerar som en mellanhand för både UEFA och FIFA, vilket underlättar fotbolltransfers i hela Europa. När det kommer till klubbar i La Liga så måste deras fotbolltransfers följa en viss process som kallas control economico. Denna process säkerhetsställer att laget i ligan är ekonomisk stabilt. Detta hjälper till att förhindra att ett lag innehar för mycket kapital i löner, vilket skapar en mer rättvis miljö mellan fotbollslag.

Major League Soccer (MLS)

När det kommer till fotbollsligor i världen så är Major League Soccers fotbolltransfers ganska så komplexa att förstå sig på. Detta beror på att MLS arbetar aktivt för att öka ryktet för amerikansk utvecklade fotbollsspelare på fotbolltransfer marknaden. MLS har även två stycken fotbolltransfer fönster, ett sker tidigt på våren och ett annat på sensommaren, långt efter de europeiska transferfönstren.

För att börja med så har MLS fotbollslag en utsedd lönesbudget eller så kallat lönetak, som de alla måste arbete inom för att kunna värva nya spelare. Utifrån detta så dela det ut ett vist antal rosterplatser internationellt mellan alla 28 klubbar i MLS ligan. Vill en klubb köpa en internationell fotbollspelare så måste de först och främst ha en internationell plats för just denna spelaren. Till slut så ändrade ligan de regler som gäller för övergångssumman för klubbar som vill sälja USA utvecklade talanger till internationella fotbollslag. Denna regeln infördes för att göra MLS till en nettoexportör av fotbollstalanger och samtidigt öka klubbens rykte på den internationella arenan. 

Sammanfattning

När ett fotbollslag vill skaffa nya talanger till sin klubb ser de ofta om de kan köpa en spelare till sin klubb genom ett fotbolltransfer. Överföringar är en rutinprocess inom fotboll och sker alltid under transferfönstret, vanligtvis under sensommar månaderna. Den perioden är ofta en av de mest spännande delarna av året för fotbollsfans, eftersom de ivrigt väntar på att se vilka nya talanger deras klubb har fått.

Fotbolltransfers kan likna spelarbyten, men de kräver att spelaren säger upp sitt gamla kontrakt och skriver på ett nytt med sin nya klubb. Övergångsprocessen kan vara komplicerad mellan olika fotbollsförbund och styrande organ, men agenter och spelare tar sig oftast igenom det smidigt. Det betyder att det inte finns något för fansen att oroa sig för förutom spännande fotboll i slutet av sommaren.