[ad_1]

Publicerad: 2023-01-04 17:00

IF Elfsborg är överens med MLS-klubben Austin FC om en övergång för Leo Väisänen. Vi önskar Leo ett stort lycka till och tackar honom för insatserna i den gulsvarta tröjan.

– Åren hos Elfsborg har överträffat alla mina förväntningar, och varit de bästa hittills i min fotbollskarriär. Jag har fått mycket speltid, och jag är tacksam för Jimmys förtroende. Jag hoppas att även laget känt att jag varit värdefull, säger Leo.

Leo kom till IF Elfsborg i början av 2020 från holländska FC Den Bosch, efter att tidigare ha spelat för bland annat HJK Helsinki och RoPS. Sedan 2020 har Leo samtidigt varit en del av det finska landslaget. Under EM-kvalet samma höst var han med när laget historiskt tog sig till sitt första mästerskap någonsin, och han har sedan dess varit ett stående inslag i landslagstruppen. Även under tiden hos IF Elfsborg har Leo imponerat stort, och varit en viktig pusselbit i lagbygget.

– Över lag så har jag helt enkelt blivit en bättre fotbollsspelare sedan jag kom till Elfsborg, men mer specifikt känner jag att jag definitivt är mer fysisk i min spelstil nu. Det är en tuffare miljö här än vad jag var van vid sedan tidigare. Det har varit hård konkurrens varje dag på träningarna – och det är precis sådant som driver oss spelare framåt, menar han.

I Elfsborgströjan har Leo som given startspelare och mittbacksgeneral bland annat varit med och tagit laget till Europaspel i två omgångar, stora silver i Allsvenskan säsongen 2020 samt en bronsmedalj 2021. På tre säsonger i Allsvenskan har han spelat 76 matcher, och med Svenska Cupen och Europaspel inräknat landar han på 93 spelade matcher för IF Elfsborg. Totalt har han även stått för 4 mål och 3 assist från mittbackspositionen. På Elfsborgsgalan 2021 tog Leo även emot utmärkelsen Årets Spelare som ett kvitto på hans fina prestationer – vilket dessutom är ett av de minnen han själv lyfter som de bästa från tiden i föreningen.

– Alla vinster mot IFK Göteborg ligger högt på listan, och silvermedaljen 2020. Det var även en väldigt skön känsla när vi fick tillbaka supportrarna och kunde spela framför dem, för när jag kom till Elfsborg spelade vi utan publik. I ett helhetsperspektiv är jag mest nöjd med min andra säsong, och det är då jag känner att jag växte som mest. Att också få utmärkelsen Årets Spelare efter den säsongen är ett väldigt fint minne som avrundade en fin säsong, säger Leo.

Trots att han själv inte kommer att vara med när den Allsvenska säsongen drar igång om ett par månader har Leo vidare stora förhoppningar på IF Elfsborg och grabbarna i laget.

– Elfsborg har en riktigt bra trupp nu. Förra året hade vi många unga spelare och jag tycker de har tagit stora kliv framåt under 2022, så det börjar bli ett moget lag. Jag skulle säga att Elfsborg har en väldigt bra chans att vara med och fightas i toppen 2023. Som bevisat många gånger har vi kunnat vara ett väldigt irriterande lag för motståndarna att ställas mot – allt måste ju såklart klicka men jag skulle säga att Elfsborg har potentialen att vara med högst upp nästa säsong.

Härnäst väntar alltså istället ett nytt äventyr på andra sidan Atlanten i amerikanska MLS med Austin FC för Leos del – något han ser fram emot och känner sig väl förberedd på.

– Det känns som att det är dags att ta nästa steg, så det är inget att tveka på. Vi avslutade den allsvenska säsongen med en fantastisk höst i Elfsborg, så det känns ändå bra att lämna nu när laget är så pass starkt. Det blir en ny början för mig – ett nytt land och nya människor. Det blir spännande, menar han.

Slutligen vill Leo skicka med en sista hälsning till alla i och runt omkring IF Elfsborg.

– Att lämna Elfsborg känns både sorgligt och spännande på samma gång. Jag har njutit mycket av tiden här, jag har haft väldigt roligt och träffat många bra människor – vilket är vad jag förmodligen kommer sakna mest. Jag vill bara tacka för stödet, den svenska fotbollen har behandlat mig väl och Elfsborgssupportrarna har varit fantastiska. Jag vill även tacka Jimmy och Stefan för förtroendet genom åren, men också för att de tog hit mig från första början, avslutar Leo.

Klubbchef Stefan Andreasson

– Leos tid hos oss kan inte annat än beskrivas som succéartad. Han har under sin tid i Elfsborgströjan utvecklats till en av Allsvenskans bästa mittbackar och har under 3 fina år varit med om både Allsvenska medaljer och Europaspel. Han har varit enormt uppskattad på plan och en god ambassadör för vår förening även utanför planen.

– Det har givetvis funnits intresse för Leo under hans tid här men idag tror jag vi båda känner oss nöjda över att det inte blev en tidigare flytt utan att Leo stannade och förlängde sitt avtal för att ett bättre alternativ skulle komma. Vi tackar Leo för den här tiden och önskar honom all lycka till i sin nya utmaning både i Austin men också i jakten på en EM-plats med det finska landslaget.

Manager Jimmy Thelin

– Leo har gjort en fin resa i IF Elfsborg, både som person och fotbollsspelare. Leo har hanterat utmaningar på ett bra sätt och har hela tiden vuxit sig starkare – inte minst i sitt ledarskap. Leo har varit en viktig pusselbit i vårt lag med många fina matcher i Elfsborgströjan, och han har även blivit en kugge i det finska landslaget. Nu inleder han ett nytt kapitel i sin karriär och vi önskar honom stort lycka till.[ad_2]

Source link