[ad_1]

221003 Elfsborgs Michael Baidoo jublar med lagkamrater efter 1-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Elfsborg den 3 oktober 2022 i Göteborg.

Publicerad: 2022-10-03 21:14, Uppdaterad 2022-10-03 21:16

IF Elfsborg bortavann i västderbyt mot IFK Göteborg på måndagskvällen. Slutresultatet skrevs till 1–3 (1–2).

På måndagen var det åter dags för spel i Allsvenskan efter en tids landslagsuppehåll. För IF Elfsborg väntade västderby borta mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi.

Där skulle det bli hemmasupportrarna som fick jubla först. För redan i den nionde minuten kunde IFK Göteborgs Gustav Svensson nicka in 1–0 i matchen.

En tung start och IFK Göteborg kunde efter det fortsätta behålla lite initiativ. Men IF Elfsborg jobbade sig in allt mer – och tog också över matchbilden. Som ett resultat av det kom även ett skönt kvitteringsmål. Alexander Bernhardsson stod för ett fint och tekniskt förarbete innan han lämnade över bollen till Michael Baidoo. Den senare vände och vred även han ett par gånger innan han slutligen hittade luckan för att trycka dit 1–1.

Tolv minuter senare var Alexander Bernhardsson åter igen i farten när han tog tillvara på en andraboll just utanför straffområdet. Därifrån fick han till ett tungt avslut mot IFK Göteborgs mål. Kraften i skottet tvingade hemmamålvakten att lämna en retur som dansade på mållinjen. Dit flög Rasmus Alm och tvingade målvakten till ett stressat ingripande – vilket i sin tur ledde att bollen faktiskt också letade sig in över mållinjen till 1–2.

Bara minuter efter ledningsmålet var Leo Väisänen nära att nicka bollen i mål efter hörna från Johan Larsson, men nicken räddades. Och ytterligare några minuter senare avlossade Simon Strand ett tungt skott från frisparksposition. Skottet räddades och på returen var Leo Väisänen framme – men hemmalagets målvakt var med även där.

Duon Michael Baidoo och Alexander Bernhardsson fortsatte att hitta varandra bra även i den andra halvleken. I den 56:e minuten spelade den förstnämnde till den sistnämnde inne i offensivt straffområde – men det efterföljande avslutet från ett minst sagt intressant läge blockades ut till en hörna.

Det blev allt mer känslor ute på planen och derbykänslan var påtaglig. I minut 69 tilldelades IFK Göteborgs Marcus Berg ett andra gula kort – och visades därmed ut.

Manager Jimmy Thelin valde att byta in Jacob Ondrejka och Emmanuel Boateng – och senare även Jeppe Okkels och Sveinn Gudjohnsen.

Spelet mattades ut allt mer ju längre matchen led. IF Elfsborg försvarade sin ledning väl och kunde dessutom sticka upp på farliga omställningar. André Römer hade en boll i mål – men vinkades av för offside.

I den allra sista minuten kom dock målet. IF Elfsborg tog sig upp snabbt i anfall och Noah Söderberg satte spiken i kistan i den åttonde tilläggsminuten.

En härlig seger! Härnäst väntar hemmamöte med Kalmar FF på söndag.

IFK Göteborg–IF Elfsborg 1–3 (1–2)

Målen: 1–0 Gustav Svensson (9), 1–1 Michael Baidoo (22), 1–2 Alexander Bernhardsson (35), 1–3 Noah Söderberg (90+8)

Startuppställning (4-3-3): Hakon Valdimarsson–Johan Larsson, Leo Väisänen, Sebastian Holmén, Simon Strand–André Römer, Noah Söderberg, Michael Baidoo (78)–Alexander Bernhardsson (85), Per Frick (90+1), Rasmus Alm (78)

Ersättare: Tim Rönning, Maudo Jarjué, Niklas Hult, Emmanuel Boateng (78), Jacob Ondrejka (78), Jeppe Okkels (85), Sveinn Gudjohnsen (90+1)

Varningar, IFE: Sebastian Holmén (24)